Fråga facket Fråga facket

Rättvisemärkt för schysta arbetsvillkor

Internationellt LO är aktivt inom Fairtrade Sverige. Det är ett bland flera sätt att verka för bättre villkor för arbetare i olika delar av världen.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Många varor som säljs i svenska livsmedelsbutiker har  producerats i länder med utbredd fattigdom. Ibland under bedrövliga arbetsvillkor och till och med med hjälp av barnarbete eller slavliknande förhållanden. 

Genom att välja Fairtrade-produkter kan vi tillsammans medverka till bättre villkor för de människor som producerar våra varor. 

Bättre villkor med Fairtrade

Under senare år har allt mer fokus riktats på konsumenternas roll och ansvar för mänskliga rättigheter i produktionen. När konsumenter, organisationer och företag handlar Fairtrade-märkta produkter bidrar de till att förbättra livsvillkoren för odlare och anställda som producerar livsmedlen.

Men också att hänsyn tas till miljön, att barnarbete och diskriminering motverkas och dessutom att demokrati och fackliga rättigheter främjas. Det är ett enkelt sätt att göra skillnad. 

Ett av flera verktyg

Runt omkring i världen arbetar ungefär en miljon personer i Fairtrade-certifierad verksamhet.

LO är tillsammans med Svenska kyrkan delägare i Fairtrade i Sverige AB som äger varumärket och bestämmer om vem som får sälja produkterna. LO är också medlem i föreningen Fairtrade i Sverige som arbetar med att öka intresset och efterfrågan på Fairtrade-märkta varor i Sverige.

För LO är Fairtrade ett sätt att komplettera det övriga arbetet för internationella fackliga rättigheter.

Vi kan göra skillnad

Det är givetvis företagen som producerar och säljer livsmedel som har det största ansvaret. Men även som enskilda konsumenter går det att bidra till bättre villkor för dem som skördar frukten vi äter. Att handla varor som är märkta Fairtrade kan göra stor skillnad för arbetare i andra länder.

Inte alltid dyrare

Konsumenter över hela världen väljer i allt högre utsträckning Fairtrade-märkta produkter. Sverige är ett av de länderna som haft den allra största tillväxten när det gäller försäljningen av Fairtrade-märkta produkter. Ett problem är att Fairtrade-märkta varor ibland kan vara dyrare och därför inte ett förstahandsval för den som har små ekonomiska marginaler.

Men Fairtrade-varor kostar inte alltid mer. Priserna kan också variera från butik till butik, som konsument kan man välja att handla där Fairtrade-varorna är billigast.

Även om det inte är möjligt att alltid köpa Fairtrade-märkta varor kan man göra det ibland i alla fall. Som facklig medlem eller förtroendevald kan man också försöka förmå sin arbetsgivare att till exempel köpa Fairtrade-märkt kaffe till kaffemaskinerna i fikarummet.