Fråga facket Fråga facket

Kompetensutveckling räddade jobben på SKF i Göteborg

Arbetsmiljö När verksamheten skulle automatiseras satsade företaget på kompetensutveckling för att förhindra uppsägningar. Inga anställda blev uppsagda, säger en nöjd Zarko Djurovic, klubbordförande för IF Metall.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Alla blev stärkta

Flytten av monotona jobb och en allt mer automatiserad verksamhet skulle normalt leda till uppsägningar på grund av arbetsbrist. Men på SKF i Göteborg valde man istället att rusta de anställda inför de nya arbetsuppgifterna.

IF Metalls klubbordförande Zarko Djurovic menar att det hela blivit en succé mycket tack vare att de flesta anställda har lång anställningstid och stor erfarenhet. Det fanns en kunskap att bygga vidare på. 

- Efter att ha validerat de anställda och kartlagt deras kunskaper skapades individuella utvecklingsplaner. Sedan sköttes själva kompetensutvecklingen av SKFs egen verkstadsskola, säger Zarko.

- Ingen anställd har blivit uppsagd, tvärtom har många blivit stärkta skulle jag säga, inom företaget men också på arbetsmarknaden i stort.

Mer om SKF i LO Play

Zarko Djurovic medverkade vid ett LO-seminarium i Almedalen i somras om det goda arbetet i en ny tid. 40 minuter in i klippet börjar Zarkos föreläsning.