Fråga facket Fråga facket

Handslag för schyssta villkor vid upphandlingar

Arbetsmarknad Under sin valturné i Västsverige har LOs ordförande och flera socialdemokratiska kommunalrådskandidater tagit i hand för schyssta villkor vid upphandlingar. Andra och återkommande frågor under turnén är ekonomin, brottsligheten och den gröna omställningen.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Jerry Johansson, ordförande LO-facken i Partille, Susanna Gideonsson, LO, samt Torbjörn Carlsson, oppositionsråd (S) i Partille, tar i hand för upphandlingar med schyssta villkor. Foto: Jens Lundberg

Fackliga (S)-kandidater vet vad vanligt folk behöver

Under sina tre dagar i Västsverige besöker LOs ordförande arbetsplatser för att prata val och för att kampanja med fackliga S-kandidater.

- Vi har hundratals fackligt aktiva som kandiderar för Socialdemokraterna i valet, de vet vad vanligt folk behöver och de kommer väljas in i parlament och nämnder efter valet, säger Susanna Gideonsson.

- Nu gäller det att möta Kristerssons arbetarfientliga politik som hotar vanligt folk.

Politiska diskussioner i fikarummet

En tydlig slutsats från företagsbesöken är att företag med god samverkan med de lokala fackklubbarna klarar sig bättre. Respekt för varandras roller och förståelse för varandras utgångspunkter löser de flesta problemen.

På en av arbetsplatserna trycks valmaterial för fullt samtidigt som de politiska diskussionerna inför valet pågår i fikarum och korridorer.

- För mig är det väldigt lärorikt att prata med LO-förbundens medlemmar om vilka valfrågor de tycker är viktiga. Sverige behöver fortsätta utvecklas och vara konkurrenskraftigt och tryggt, säger Susanna Gideonsson.

Sverige behöver en regering som kan ge hela svaret

En fråga som ständigt återkommer är den egna ekonomin, inflationen slår hårt för vanligt folk. Elförsörjningen är en annan fråga, den påverkar både privatekonomin och möjligheten för företag att växa.

- Samtidigt finns en oro över brottsligheten. Det är tydligt att Sverige behöver en stabil regering som klarar av att ge hela svaret. Både stark ekonomi och hårdare tag mot brottsligheten, säger Susanna Gideonsson.

Text: Jens Lundberg

Se LOs valfilm här