Fråga facket Fråga facket

"När något är fel på jobbet måste vi kräva förändring"

Arbetsmiljö Ställ frågor, utbilda dig och ha tålamod. Det är Tanja Räisänens bästa tips för att lyckas som skyddsombud.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Tanja Räisänen, skyddsombud
Foto: GS-facket

Från "Medlem i facket" till förtroendevald som skyddsombud

Som nyanställd i träindustrin gick Tanja Räisänen sin första fackliga kurs. Där fick hon upp ögonen för rollen som skyddsombud: arbetsmiljön går att påverka! Tillbaka på jobbet efter kursen sökte hon upp skyddsombudet för att ta reda på hur arbetsmiljöarbetet funkar på företaget. Hur jobbar man med ventilation, belysning och arbetskläder?

Hennes engagemang märktes och snart fick hon själv frågan – kan du tänka dig att bli skyddsombud?

– Jag tvekade inte en sekund. När något är fel på jobbet måste vi kräva förändring, säger hon. 

Huvudskyddsombudet som blev regionalt skyddsombud 

13 år senare är hon både huvudskyddsombud på arbetsplatsen och regionalt skyddsombud för GS-facket. Som regionalt skyddsombud, RSO, stöttar hon lokala skyddsombud i det systematiska arbetet.  

– Jag tänkte att om jag kan påverka min egen arbetsplats borde jag också hjälpa kompisarna på andra arbetsplatser. 

Skyddsronderna har blivit många sedan dess. Samtidigt har kollegornas kunskap om hennes uppdrag ökat. Gång på gång har hon visat att det går att förändra – bara man har tålamod. 

– I början tyckte de att jag skulle fylla på plåstertavlan. Nu förstår de att uppdraget är större än så och kommer till mig när de har en fråga om arbetsmiljön, säger hon. 

Ökad medvetenhet – även utanför jobbet

Identiteten som skyddsombud sitter kvar efter arbetsdagens slut. Verktygen för systematiskt arbetsmiljöarbete går att använda i många situationer:  Vad är problemet? Hur kan vi åtgärda det? Vad behöver vi göra för nå förändringen? Och lyckades vi?

Med rollen har hon också lärt sig förstå arbetsmiljöfrågor i olika branscher. I träindustrin och byggbranschen kan det handla om verktyg och skyddsutrustning, i handeln eller sjukvården tunga lyft och bemötande.

– Jag är till exempel sällan den arga kunden som klagar när jag handlar i mataffären. Det handlar ju faktiskt om de butiksanställdas arbetsmiljö. Solidaritet är viktigt!, säger hon.  

5 tips för att lyckas som skyddsombud

  • Våga ställa frågor till både kollegor och arbetsgivare. Fråga kollegorna vad de tycker om arbetsmiljön. Ta frågorna vidare till chefen. Lyssna och stötta.
  • Skaffa dig ett kontaktnät – det finns alltid folk att fråga och du är aldrig ensam.
  • Utbilda dig! Du blir aldrig fullärd, oavsett hur länge du har hållit på. Både praktiska tips och uppdateringar om nya föreskrifter.
  • Använd Arbetsmiljöverkets hemsida. Där finns allt du behöver veta. 
  • Ha tålamod! Du kan inte förändra allt på en gång och kommer att behöva prioritera. 
Clara Bergström
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.