Fråga facket Fråga facket

Europafacken enade inför socialt toppmöte

Internationellt Emmanuel Macron, Stefan Löfven, Theresa May och Jean-Claude Juncker. Ingen av de europeiska ledarna lämnade Göteborg utan att ha hört fackens krav på ett mer socialt EU.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Socialt toppmöte i Göteborg
Foto: Lars Forsstedt

En social pelare som gör verklig skillnad och kompletteras med ett rättsligt bindande socialt protokoll. 150 europeiska fackliga ledare är eniga inför det sociala toppmötet den 17 november:

  • Den sociala pelarens 20 principer måste implementeras, följas upp och göra verklig skillnad.
  • Stärkt social dialog på både nationell och EU-nivå
  • Ett socialt protokoll som ger sociala villkor en rättslig grund

Kraven formulerades på ett möte arrangerat av Europafacket, ETUC, inför det sociala toppmötet. 

Pelaren måste bli mer än bara en symbolisk handling

Viktigast är att EUs representanter och de nationella ledarna visar att den sociala pelaren är mer än vackra ord, förklarar Monika Arvidsson, utredare på LO. 

– EU:s representanter måste ta pelarens innehåll på allvar och omsätta den i verklig förändring. De politiska ledarna måste leverera trygghet för sina medborgare. Och samtliga bör lyssna på arbetsmarknadens parter och göra det möjligt för dessa att stärka Europas arbetsmarknad, säger hon.

Först en social pelare – sedan ett socialt protokoll

För LO är den sociala pelaren, som signeras på toppmötet, ett viktigt steg mot att skapa ett Europa där människan sätts före marknaden. Nästa steg är att ett socialt protokoll läggs till EUs fördrag, något LO länge kämpat för. 

– Vi kan inte ha ett EU där vi konkurrerar med löner och arbetsvillkor. I stället måste vi kämpa för att alla som arbetar i Sverige ska behandlas lika. Det enda sättet att garantera det är att införa ett socialt protokoll, säger Monika Arvidsson.

Clara Bergström
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.