Fråga facket Fråga facket

2016 ska bli yrkesutbildningens år

Arbetsmarknad Regeringen har beslutat att 30 miljoner ska satsas på yrkesutbildningarna. Det tycker LOs förste vice ordförande är bra. Parterna ska bidra genom att höja statusen på typiska LO-yrken.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Tobias Baudin begrundar ett arbete på ett yrkesprogram på Sankt Martingymnasiet.
Tobias Baudin på Sankt Martinsgymnasiet. Foto: Johan Ulvenlöv

För få utbildas inom välfärden

Många branscher står inför stora rekryteringsbehov men det är alldeles för få som söker in på yrkesutbildningarna och många individer behöver en bra gymnasial utbildning att stå på för att kunna byta jobb eller inriktning i livet.

Inom välfärden behöver det anställas 160 000 vård- och omsorgsutbildade de kommande 19 åren men prognosen säger att man bara kommer att utbilda 3 000 årligen. Det är alldeles för få. Regeringen har beslutat att 2016 ska bli yrkesutbildningens år och gör en satsning på 30 miljoner.

Tobias Baudin tar emot Yrkeslandslaget 2015 på Arlanda efter Yrkes-VM.Det tycker LOs förste vice ordförande Tobias Baudin är bra.

- Det är viktigt att vi klarar den globala konkurrensen för det är med kunskap och kompetens vi konkurrerer med omvärlden. Det är också viktigt för att fabriker och företagare ska kunna ställa om sin produktion och det är viktigt för individen.

Industriprogrammen leder till jobb

- När vi pratar med IF Metall hör vi att nästan alla som sköter sig på praktiken när de går på industriteknisk linje får ett arbete efter utbildningen. Tyvärr lägger flera kommuner ner industriprogrammen. Jönköping var på väg att göra det för ett par år sedan men räddades kvar och nu har man dubbelt så många ansökningar som man har platser, säger Tobias Baudin.

Ytterst är det regeringen som har ansvar för att Sverige har bra utbildningar så det är bra att man gör denna satsning. Arbetsmarknadens parter ska bidra genom att gå in och stärka World Skills, det vill säga Yrkeslandslaget. De ska få mer ekonomiska resurser men också personella, förklarar Tobias Baudin.

LO bidrar med yrkesstolthet

- Vi vill skapa ännu större yrkesstolthet för de typiska LO-yrkena. Det är så viktiga och fina yrken att man kan bli svensk mästare, europamästare eller till och med världsmästare genom att vara elektriker, florist, undersköterska eller billackerare.

- Den här satsningen som vi gör är väl tajmad. Nästa år går Yrkes-EM i Göteborg i månadsskiftet november-december där vi också kan lyfta fram LO-yrkena.

Högskolebehörighet och fackliga basfrågor

Ett krav från LO är att regeringen hittar ett sätt att återinföra högskolebehörigheten. Det LO varnade för hände när den förra regeringen tog bort den behörigheten. Då sjönk ansökningarna till yrkesutbildningarna drastiskt.

- Man behöver hitta ett sätt att få tillbaka möjligheten till högskolebehörighet och man ska också komma ihåg att det LO driver varje dag är att ta kampen för förbättrade löner, anställningsvillkor och bättre arbetsmiljö. Det är i grunden det viktigaste vi måste göra för att de här yrkena ska få bättre status, säger Tobias Baudin.

Christina Jonsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.