Fråga facket Fråga facket

Hela sjukförsäkringen är felbyggd

Har du haft lite snuva, hosta eller ont i halsen senaste året? Då gissar jag att du stannat hemma, fastän du ett vanligt år hade gått till jobbet. Du har tagit ansvar i bekämpningen av covid-19: ”Stanna hemma om du är sjuk”.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Krönikan publicerad i Norrländska Socialdemokraten 9 juni 2021

Den första sjukdagen görs ett avdrag på sjuklönen: karensavdraget. När kriget mot pandemin krävde att vi stannade hemma vid minsta symtom, insåg regeringen att karensavdraget var ett problem. Eftersom många inte klarar sig utan de hundralappar som karensavdraget tar, går de till jobbet trots att de är sjuka.   

Nu var det avgörande för hela samhället att alla faktiskt stannade hemma, så karensavdraget kompletterades med ett bidrag. Nu kunde alla ta ansvar utan att riskera inkasso.   

Nu hotar regeringen att återinföra karensen.  

”Vill ni slippa karensavdraget permanent får ni göra upp om det i ett kollektivavtal”, säger de. Men vad betyder det? Egentligen? 

Jo, att politiken vägrar ta ansvar för att minska sjuknärvaron.  

Men också att ojämlikhet tydligen är okej. 

För den som har ett tryggt jobb med hög lön kan en kollektivavtalslösning vara lika bra som ett generellt avskaffande av karensen. ”Kostnaden” blir inte så stor. Kanske måste man avstå en liten del av nästa löneförhöjning.  

Men för den som har otrygg anställning och låg lön blir kostnaden stor. För vad kan man ge arbetsgivaren i utbyte? Man vill knappast sänka sin redan låga lön eller öka sin otrygghet. Karensen blir sannolikt kvar. 

Även ens yrke påverkar möjligheten att slippa karensavdrag. Mer än 90 procent av Sveriges arbetare kan inte sköta jobbet hemifrån om man är lite sjuk. Jobbet sker alltid på plats. 

För arbetslösa och timanställda fungerar sjukförsäkringen inte alls. Alltså för dem som lever på marginalen och därför jobbar sjuka. Det är bakvänt. 

Hela sjukförsäkringen är felbyggd. I dag tvingas vi tillbaka till arbete 180 eller 360 dagar efter sjukanmälan. Oavsett om vi fått rätt vård och rehabilitering. Ingen hänsyn tas till att människor är olika, även när det gäller sjukdom och tillfrisknande.  

Människor vill arbeta. Kanske skulle några få missbruka ett bättre system. Men det går att stoppa. Exempelvis krävs redan i dag utredning om någon är sjuk ofta.  

Sverige är enda landet i Norden som har karens. Pandemin visade hur dumt det är. När man tillfälligt tog bort den minskade även andra sjukdomar, som influensa. En effekt vi gärna vill se även efter pandemin.  

Vi vill arbeta. Men slippa när vi är sjuka. Det borde vara självklart.   

 Susanna Gideonsson, LOs ordförande