Fråga facket Fråga facket

LO - krisen långt ifrån över för arbetarhushållen

Ekonomi Svenska arbetare har sett sin ekonomi försämras under de senaste åren. Marginalerna är i många fall utraderade och även om Sverige nu ser tecken på en förbättring är vändningen ännu inte här.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

I LO-ekonomernas nya rapport Arbetarhushållen – i kristider följer den fackliga expertgruppen ett antal vanligt förekommande typhushåll med arbetaryrken och ser hur deras inkomster och utgifter utvecklats 2018-2023 samt gör en prognos för helåret 2024. 

- Vår typfamilj med två barn, villa och Volvo i Alvesta hade före pandemin runt 5 000 kronor över varje månad. 2024 går motsvarande familj back med ungefär en tusenlapp varje månad om man försöker leva likadant, säger LO-ekonomen Peter Gerlach. 

Utan marginaler finns heller inget ekonomiskt utrymme att bli sjuk eller arbetslös även om man är hyggligt försäkrad. I rapporten presenteras flera scenarion som visar hur typhushållens ekonomi kan påverkas om man blir utan jobb när industrin stänger ner eller om man tvingas till sjukskrivning till följd av ett plötsligt cancerbesked. 

- Har man redan tufft att få ihop kalkylen blir de privatekonomiska konsekvenserna av arbetslöshet eller sjukskrivning snabbt katastrofala. Är man inte med i a-kassan eller får stöd från tilläggsförsäkringarna i kollektivavtalet, blir läget helt nattsvart, säger Peter Gerlach. 

Rapporten som släpps idag är baserad på en extensiv databas över arbetarhushållens inkomster och utgifter som används för att modellera typhushåll och deras ekonomiska förutsättningar. 

Arbetarhushållen – i kristider (pdf)