Fråga facket Fråga facket

LO kräver bättre arbetsmiljö på Samhall

Kollektivavtal LO har i dag överlämnat sina krav på ett nytt kollektivavtal för anställda på Samhall. LO kräver bland annat löneökningar på 4,4 procent samt höjda lägstalöner och satsningar på arbetsmiljön.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LOs ombudsman Tina Nordling och Fremias förhandlingschef Jesper Neuhaus byter avtalskrav. I bakgrunden ser vi parternas förhandlingsdelegationer.

Höjda löner och nytt arbetsmiljöavtal

LO har nu överlämnat sina krav på nytt kollektivavtal till arbetsgivarorganisationen Fremia. LO kräver bland annat löneökningar i nivå med märket och LO-samordningen. Det betyder krav på:

  • att lönerna ökar med 4,4 procent för de anställda på Samhall – som lägst löneökningar som motsvarar 1 192 kronor per anställd,
  • att lägstalönerna höjs med motsvarande nivå eller med 1 371 kronor.

LO kräver också bland annat att de anställda får ett nytt lönesystem och att ett nytt arbetsmiljöavtal införs.

- Arbetsmiljön på Samhall hamnar tydligt i fokus när förbundens medlemmar får säga sitt. Därför är det prioriterat för oss att att få till ett tydligt och bra samarbete i arbetsmiljöfrågor, säger Tina Nordling, ombudsman på LO med samordnande ansvar för förhandlingarna med Samhall.

De LO-förbund som organiserar anställda i Samhall och står bakom kraven är IF Metall, Fastighets, Kommunal, GS, Transport, Handels, HRF och Seko.