Fråga facket Fråga facket

Nominera till LOs kulturpris 2020

Välfärd LOs kulturpris delas ut i samband med LO-kongressen år 2020. Priset syftar till att uppmärksamma och uppmuntra kulturarbetare som främjar fackföreningsrörelsens grundläggande värderingar om alla människors lika värde och rätt och strävan efter ett jämlikt och jämställt samhälle.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Lars Forsstedt

Målning, foto, teckning och skulptur

Den här gången utses tre pristagare inom området bild. Med bild avses här målning, foto, teckning och skulptur, dock inte serieteckning eller rörlig bild. Det ska vara en konstnärlig produkt, inte dokumentärt eller annons.

Det kan vara en enskild konstnär eller konstnärsgrupp, nu levande. Bilden ska ha arbetarrörelse-inriktning (vilket den som nominerar också ska förklara i motiveringen).

Nominera nu

Vi tar gärna emot så många nomineringar som möjligt så skicka nu in den/de du tycker är värda priset till kulturpriset20@lo.se senast måndagen den 3 februari 2020.

I nomineringen ska det finnas bilder eller länkar till bilder samt en beskrivning av den du nominerar och kontaktuppgifter till såväl konstnären som den som nominerar.

Priset, som totalt är 100 000 kronor, fördelas på ett pris om 50 000 kronor och två priser om 25 000 kronor vardera. Verken kommer, om möjligt, att ställas ut på LO och/eller på Runö efter kongressen.

Om LOs kulturpris

LOs kulturpris har delats ut sedan 1962 och syftar till att uppmuntra kulturarbetare som på olika sätt i sin gärning främjar fackföreningsrörelsens grundläggande värderingar. Mellan åren 1962-2000 delades stipendier ut årligen, därefter har priset delats ut vid LOs kongresser vart fjärde år. År 2004 skedde utdelningen för första gången genom ett nomineringsförfarande och pristagarna har sedan dess varit:

2016
Läsfrämjare Eli Abadji
Projektet Läsa för integration
Läsfrämjare Eivor Schultz

2012
Författare Jenny Wrangborg
Författare Jan-Ewert Strömbäck
Författare Aino Trosell
Musiker Yana Mangi
Författare Petter Lindblad/Simon Junström
Författare Mats Hammarlund

2008
Författaren David Ericsson

2004
Musikgruppen Latin Kings
Författarna Lena Kallenberg och Sven Wernström
Skådespelerskan Ewa Karlsson
Eldsjälen Kurt Olovsson
Fotografen Maria Söderberg
Bildkonstnären Susanna Arwin
Folkbildaren Carlos Nunez
Eldsjälarna i Bengtsfors Bilsätesveteraner